En gårdssommer er over ...
En bonde tar seg som kjent sjelden fri, og på Helgesetergården har mang en "dreng" og "tause" tatt del i årets sommeraktiviteter mens andre har ligget på solkysten med sand mellom tærne.
Rekordtidlig slått
Værgudene har dette året vært spesielt generøse med sol og varme. Sjelden har vel graset hengt kortere på hesjestrengen, og oppe i havnehagen var det hyppige vannpauser for gardsfolket som gikk og hipset og vendte på det gode vinterforet som lå til bakketørk. Det tørket så fort at smørblomsten bevarte gulfargen sin selv om den var knusk tørr, og det er ikke ofte!
Førsteslåtten var ferdig på rekordtid og ble som seg hør og bør feiret med slåttegraut og sang i parken den 7.juli.
Dyrene
Saueflokken vår har i sommer vært på vekselbeite i Havnehagen, og der har de trivdes og vokst seg fine og fete. Lammet "Halteguri" som var så uheldig og brekke ene foten tidlig i vår, ble helt fin igjen etter en periode med skinne og bandasje.
Hestene Tunprins og Laila, har tradisjonen tro vært på sommerbeite på Varaldsøy og kom tilbake i slutten av august, til stor glede for kua vår, Raudlind, som nok av og til skulle ønsket seg et rautekor å stemme i med, siden hun er eneste kua på båsen for tida. Vi venter i spenning på kalven som kommer i slutten av november.
Oppe ved andedammen har vi fått nye innflyttere i løpet av sommeren. Der har nemlig fire tamgjess flyttet inn, og gassen passer godt på de tre damene sine og følger med på livet her på setra med nysgjerrige øyne.
Da de nye grisungene kom til gårds nå seinsommers, kunne vi tilby dem losji ute med hus og boltreplass mellom hønsehus og vedlikehold. Der ser de ut til å trives godt og er stadig på leit etter godsaker med trynet godt ned i jorda og fornøyde krøll på halen.
Lavvo
Vi som jobber på gården og er ute i all slags vær, vet at det er jammen godt å kunne søke ly av og til. Oppe på toppen av havnehagen er det en fin utkikksplass, der flyr øyenstikkerne omkring mellom berg og einerbusker, og i sommer bestemte vi oss for at vi ville lage en lavvo i tre som skal være allemannseie. Åtte egnede stokker ble hentet ut fra egen skog og fin lerkehun fikk vi av en raus sagbruker fra Leivestad i Lindås.Det gjenstår en del arbeid før vi kan invitere på lavvolunsj med ekte skaukaffe, men vi håper dette blir et uterom med mange bruksmuligheter. Ta gjerne turen opp for en titt eller slå et spikerslag hvis det skulle friste!