Hvordan kan Rudolf Steiners helhetlige og dynamiske forståelse av funksjonsvariasjon og funksjonshemning gi inspirasjon og faglig innsikt til oss i dag?
Helgeseter har gitt bolig-, arbeid-, terapi- og kulturtilbud til mennesker med nedsatt funksjonsevne i 70 år. Etterspørselen etter virksomheten sine tilbud er betydelig, og Helgeseter sin strategiplan åpner for en utvidelse. Hva er x-faktoren til de sosialpedagogiske virksomhetene i dag, og er Steiner sine tanker om pedagogisk/terapeutisk tilnærming fortsatt aktuelle?
Program
08.30 – 09.00 Oppmøte med lett servering
09.00 – 10.00
Foredrag ved Bente Edlund
«Funksjonsvariasjoner og diagnoseforståelse i Helsepedagogisk kurs»
10.00 – 10.15 Pause
10.15 – 11.00
Eurytmi ved Tone Lunde
«Bevegelsespolariteter med utgangspunkt i Helsepedagogisk kurs I»
11.00 - 11.15 Pause
11.15 - 12.00
Foredrag ved Bente Edlund
«Diagnosebilder I»
12.00 – 13.00 Lunsj
13.00 – 13.45
Foredrag ved Bente Edlund
«Diagnosebilder II»
13.45 – 14.00 Pause
14.00 – 14.45
Eurytmi ved Tone Lunde
«Bevegelsespolariteter med utgangspunkt i Helsepedagogisk kurs II»
14.45 – 15.00 Avrunding
Pris: Gratis deltakelse så langt plassen rekker. Inkluderer lunsj og pausemat.
75 plasser, oppfordrer alle interesserte å gi tidlig tilbakemelding på deltakelse.
Bente Edlund
Steinerpedagog og spesialpedagog, med mangeårig praksis fra arbeid med barn og unge med spesielle behov. Hun har doktorgrad i spesialpedagogikk fra UIO, og underviser fortsatt ved Steinerhøyskolen i Oslo ved BA programmet i Antroposofisk Sosialpedagogikk som hun etablerte i 2011. Hennes bok «Kulturøyer» fra 2010 presenterte for første gang den historiske beretningen om utviklingen av de antroposofiske skolene, virksomhetene, og landsbyene i Norge, fra 1937 og til HVPU-reformens begynnelse i 1990.
Tone Lunde
Steinerpedagog, eurytmist og helseeurytmist. Tone har i over 40 år arbeidet som klasselærer ved flere skoler, samt på Rostadheimen og Helgeseter. Hun har bidratt på en rekke, seminarer, fagdager og kurs i inn- og utland. Hennes lekne tilnærming har gjort eurytmiøvelser til en kjærkommen del av skoletiden for barna, for lærerkollegiet, og ikke minst mennesker med nedsatt funksjonsevner. Tone vil vise bredden av faget, gjennom å forankre impulsene fra «Helsepedagogisk kurs» under fagdagen i august.
Om Setersprell
Setersprell startet i 2008 som som et insitament, en inspirasjon i hverdagen til beboere og medarbeidere. For mange av beboerne var det ikke lenger så selvsagt og enkelt å komme seg av sted for å delta på kulturarrangement i festspilltiden.
Derfor kom ideen om å gjøre egne ”sprell” ved å hente gode kunstnere og forestillinger til Helgeseter. Siden 2009 har festivalen vært åpen for publikum utenfra slik at flere kan få oppleve Setersprell.
De fleste arrangementene vil foregå i Helgeseter sin vakre og intime hall, men fra 2019 har også det nye veksthuset blitt brukt som arena. Helgeseter er kjent for sitt deltakende, ærlige og umiddelbare publikum, noe som skaper en unik kommunikasjon mellom utøvere og tilhørere.
Setersprellprogrammet består vanligvis av 8-10 arrangementer som omfatter musikalske og kunstneriske uttrykk blant annet innen teater, jazz, eurytmi, klassisk og barokk.
I 2018 flytte vi festivaltidsrommet fra mai/juni til september.
Veksthuset på Helgeseter
Veksthuset gir mulighet for å skape en felles møteplass mellom beboerne på Helgeseter, beboerne på Helgetun og barna i Eplekarten Steinerbarnehage, samt være et tilbud for større samlinger hver for seg eller samlet.
Arrangement-info: Helsepedagogisk kurs 100 år
Dato | torsdag 29. aug 08:30 |
Slutt | torsdag 29. aug 15:00 |
Lokale | Veksthuset på Helgeseter |
Antall plasser | 75 |
Ledige plasser | |
Arrangør | |
Varighet timer |