Setersprell-program 2013
For 6. år på rad arrangerer Stiftelsen Virksomheten Helgeseter sine egne festspill – Setersprell. Luftens svingninger er et gjennomgående tema for årets arrangementer.
Helgeseters egne festspill – 22. mai – 5. juni
Luftens svingninger
For 6. år på rad arrangerer Stiftelsen Virksomheten Helgeseter sine egne festspill – Setersprell, 22. mai – 5. juni 2013. Luftens svingninger er et gjennomgående tema for årets arrangementer. Dette innebærer at bidragsyterne tematisk kan arbeide mot en felles ide som utrykkes gjennom ord, toner, leik og spel, innendørs og utendørs akkompagnert av våren, samt Helgeseters naturskjønne omgivelser.
Årets festspillkunstner Borgny Berglund vil utdype temaet visuelt med sin fotoutstilling, MÅKER – LUFTENS AKROBATER i Galleri Helgeseter.
De fleste arrangementene vil foregå i Helgeseter sin vakre og intime hall. Helgeseter er kjent for sitt deltakende, ærlige og umiddelbare publikum, noe som skaper en unik kommunikasjon mellom utøvere og tilhørere.
Setersprellprogrammet består i år av 10 arrangementer som omfatter musikalske og kunstneriske uttrykk blant annet innen jazz, eurytmi, klassisk og barokk. I tillegg blir det et utearrangement med trommer og andre rytmeinstrument ledet av Lars Kolstad.
Onsdag 22. mai kl. 12.00
Åpningsarrangement
Musikalske bidrag ved Helgeseters kor, beboere og medarbeidere.
Åpning av kunstutstilling: Borgny Berglund foto
MÅKER – LUFTENS AKROBATER
Litt om fotografen Borgny Berglund
Jeg er født i 1936 – og fullt oppegående. «Det vokser ikke mose på rullende stein».
Fotografering har preget yrkesvalg som ung og senere mitt arbeid som fotograf. Har deltatt på mange av Morten Krogvolds workshops, hvor jeg har lært mye, og fått inspirasjon til mine utstillinger i inn- og utland.
Som fotograf sprer jeg meg i mange retninger, men det jeg liker best - er å fotografere mennesker – helst eldre hvor livet som er levet, preger ansiktet. Men også arkitektur, dyr og natur opptar meg. Denne gang har jeg valgt å stille ut måker som jeg er blitt fascinert av. De er noe mer enn bare flaksende skrikende fugler over en søppelfylling. De er luftens akrobater og har en betagende skjønnhet. Det håper jeg mine bilder vil vise.
Vil også fortelle at for 1 ½ år siden, utga min mann og jeg boken «Livsveien» - inpirert av Carl Gustav Jung. Å fotografere er en øvelse i å se – det samme er denne boken; en øvelsesvei i å se livet i et større perspektiv.
Utstillingen vil stå i Galleri Helgeseter frem til 9. juni. Åpent hverdager 10-15
Torsdag 23. mai. kl. 17.00-18.30
Jazzkafé – Linda Farestveit med Inventarium
Linda Farestveit vokal, Knut Kristiansen piano, Ole Amund Gjersvik bass, Øyvind Hegg-Lunde slagverk.
Samarbeidet mellom Linda Farestveit og Knut Kristiansen begynte på Nattjazzen i 1985. Etter kort tid resulterte dette i dannelsen av kvintetten "Night & Day". Denne gruppen var aktiv frem til 1993 og utga plate i 1991.
Linda Farestveit med INVENTARIUM viderefører en del av repertoiret i fra 80- og 90- tallet ved å spille flere av Knut Kristiansens originalkomposisjoner, som ble skrevet spesielt for Linda. Men det har også kommet til nytt materiale, ikke minst pga at samarbeidet har fått to nye og spennende aktører nemlig den veletablerte bassisten Ole Amund Gjersvik og den unge og begavede slagverkeren Øyving Hegg-Lunde. Gruppen har spilt på lokale jazzklubber, turnert på Vestlandet i regi av Vestnorsk Jazz Senter og spilte konsert på Nattjazz i 2012.
Kaffi og kaker i pausen.
Fred 24. mai kl. 12.30 og Søndag 26. mai kl. 17.00
Dette Vågar Du
Breeda Mannix, Anna Valéntik og Gudmund Groven
Dette Vågar Du er en hyllest til Harald Sæveruds toner og Olav H. Hauges dikt gjennom bevegelse, musikk og språk.
Breeda Mannik er fra Irland og har arbeidet i Norge siden 2003. Hun er utdannet eurytmist fra Peredur Centre for the Arts i 1993. Hun er scenekunstner og har opptrådt med bl.a. Eurythmy Spring Valley, English Eurythmy Theatre, Portal Productions, og den norske Eurytmiensemble. Hun har vært initiativtaker for flere prosjekter, bl.a. Great Lives, Poetry of Ireland by Seamus Heaney med mer. Turné i Europa, USA, Canada og Skandinavia. Breeda underviser også i eurytmi. Hun begynte med steppdans i 2010, ved At Tickle Toes.
Anna Valéntik er en norsk-russisk konsertpianist, klaverpedagog og foredragsholder.
Utdannet ved Statlige Musikkonservatoriet i St. Petersburg som utøvende pianist, deler hun sin inspirasjon med andre musikere og publikum både i Norge og på konsertpodier i Tyskland, England, Scottland, Irland, Danmark, Spania og Sverige med glimrende anmeldelser.
Siden 2002 har Anna Valéntik bodd og jobbet som freelancemusiker i Oslo.
Hennes første plate "Rachmaninov" ble utgitt i 2008 på det norske plateselskapet 2L. Neste plateinnspilling forventes høsten 2013.
www.annavalentik.com
Gudmund Groven har arbeidet med teater siden 1960. Han har sin utdannelse fra Statens Teaterskole 1972-75 og har blant annet arbeidet ved Telemark Teater (Nå Teater Ibsen) 1975-1980, Campbellerteatret 1980-1986, og er nå ved Østfold Teater der han har arbeidet siden 1991.
Gudmund Groven har arbeidet som skuespiller, komponist, instruktør, lysdesigner og skriver for scenen. Han har også vært med på å bygge opp Telemark Teater og Østfold Teater.
Olav H. Hauge, 1908 – 1994, begynte å skrive dikt da han var femten år. Han var utdannet som gartner og han drev en liten eplehage. Han kjente mye om planter og ‘orda det hardaste av alle material’. Han utviklet seg som lyriker gjennom ‘å sjå det store i det små’. Han opplevde verden og universet ‘gjennom vinden, musøyra og eit korn av salt frå havet’. ‘Det ikkje alltid er lett å seia ting enkelt’. I 1946 da han var 38 år gammel kom han med sin første diktsamling ‘Glor i Oska’. Hauge var plaget av sykdom fra ungdomstiden til opp i femtiårs alderen. Han sa at ‘medisinen mot sjukdommen og ‘den andre mannen’ var hardt arbeid og kaldt vatn’. Herald Sæverud, 1897 – 1992, begynte å komponere som 19-åring. Han var ofte ute alene i naturen. Han sa ‘naturens mangfoldighet er endeløs. Naturopplevelsen vil alltid være utgangspunktet for min musikk’. Som 90-åring sa han: ‘Jeg håper min musikk har en fremtid, selv har jeg bare min fortid’. Meld deg på arrangementet her
Lørdag 25. mai kl. 17.00
Klassiske pianoperler
Robin Colvill er en av de travleste og mest populære pianistene i Storbritannia og Europa i dag. Han deltar ofte på festivaler og musikkforeninger og i de senere år har også de nordiske landene hyppig stått på hans turneplan. Han har besøkt Helgeseter ved flere anledninger og gledet oss med sitt virtouse pianospill.
Han har fått mange fans her oppe og nå deltar han, til alles store begeistring, for første gang på Setersprell!
Programmet hans omfatter i tillegg til de mest kjente komponister også engelsk pianomusikk av Elgar, Britten og andre.
www.robincolvillpiano.co.uk/
Meld deg på arrangementet her
Mandag 27. mai kl. 12.30
Fuglelivet rundt Helgeseter
Betraktning ved Gunnar Langhelle, Universitetsmuseet i Bergen.
Gunnar Langhelle er bergenser, og har via ekteskap hatt kontakt med Helgeseter i 40 år. Han har også deltatt der i syngespill og andre opptredener.
Har vært ansatt som preparant/taxidermist ved Zoologisk museum, Universitetet i Bergen i 45 år med arbeidsfelt virveldyr. Han har også deltatt på en rekke tokt og innsamlinger, med registrering av fugl, hval og fisk. Gunnar Langhelle har vært medlem i ornitologisk forening fra starten, og tok initiativ til utgivelse av medlemsbladet ‘Krompen’ (nå Fugler i Hordaland) som er i sitt 50. år.
Torsdag 30. mai kl. 13.00:
Klassisk konsert for piano og klarinett
Irina Tarasova piano og Pavel Girunyan klarinett
Spiller verker av Taneyev, Grieg og Saint-Saëns.
Irina Tarasova: er født i 1984 i Russland. Etter musikkskole og musikkcollege tok hun i 2003 - 2008 utdanning ved musikkonservatoriet i Novosibirsk i Russland og deretter ved Musikkakademiet i Kassel,Tyskland, med klaver som hovedinstrument. Fra juni 2011 har hun vært kirkemusiker (organist) i Solund og fra høsten 2012 studert ved Norges Musikkhøgskole i Oslo. I tillegg holder hun konserter i Russland, Tyskland, og Norge.
Pavel Girunyan er født i 1983 i Russland. Etter Musikalsk spesialskole-lyceum i Russland tok han i 2002 - 2011 utdanning som musikklærer og utøvende musiker med klarinett som hovedinstrument ved Musikkakademiet i Kassel, Tyskland og Musikkhøgskolen i Würzburg, Tyskland. Høsten 2011 flytta han til Solund og er nå utøvende musiker som holder konserterer gjevnlig i Tyskland, Russland og Norge.
Fredag 31. mai kl. 12.30:
FRA LUFTENS SVINGNINGER TIL JORDENS PULS
Fire himmelretninger møtes på Helgeseter og ny musikk oppstår i en lyttende dialog mellom ulike klanger, uttrykk, lyd og stillhet.
Lars Kolstad leder beboere og medarbeidere på Helgeseter i dette spennende prosjektet med trommer og andre rytmeinstrumenter. Toner fra de 4 himmelretningene møtes i Triangelparken på Helgeseter. Vi lar Helgeseter sin egen puls vekkes til live og lar musikken vokse som et frodig uttrykk for de ulike individualitetene, temperamentene, kvalitetene og klangene vi møter hverandre gjennom.
Lars Kolstad er tidligere medarbeider på Helgeseter og har vært lærer på Steinerskolen på Skjold. Han har de 10 siste årene drevet fulltid med sitt prosjekt TROM. Han reiser til skoler, barnehager, institusjoner og bedrifter der han hjelper folk til å oppdage samspillets gleder med sine trommesirkler. Lars Kolstad har besøkt 100-vis av skoler og barnehager. Han var rytmisk leder for Dissimilis sin forestilling, ”Jenny” ved Den Norske Opera i 2008. Han har også turnert hele Vestlandet på bokbåten Epos med sin forestilling ”TrommeLars og rytmen som forsvant”. Lars Kolstad har også hatt flere musikalske barneforestillinger sammen med Sissel Saue.
Mange husker sikkert Lars som Tevje i ”Spillemann på taket” (1990) og som H. C. Andersen i forstillingen ”Hans C. Andersens liv” (1994), på Helgeseter. Lars spilte også trommer i syngespillet ”Følgesvennen” i forbindelse med Helgeseter sitt 50-årsjubileum i 2004.
Mandag 03. juni kl. 12.00
Et musikalsk besøk i Bergen, København og Hamburg anno 1750
Bergen Barokk
Hans Knut Sveen cembalo, Siri Hilmen cello, Frode Thorsen blokkfløyter
Stykker fra Anna Magdalena Bachs notebok (Bachfamilien i Leipzig) og Jacob Mestmachers notebok (Bergen). Danser fra Holbergs teater ”Den Danske skueplads” (København) Kanonsonate fra Telemanns tidsskrift ”Der getreue Music-Meister” (Hamburg)
Bergen Barokk ble stiftet i 1994 og har hatt konserter i Norden, Russland og USA. Mange CD-innspillinger er utgitt av Simax, BIS, BB-records, Toccata Classics og Bergen digital studio. Neste CD med Bergen Barokk er “Domestic Bach” som utgis på Lawo høsten 2013.
Bergen Barokk er støttet av Bergen Kommune, Norsk kulturråd og Universitetet i Bergen.
Frode Thorsen studerte ved Bergen Musikkonservatorium og Musikkhøgskolan i Stockholm. Han debuterte i 1984 og har siden da vært aktiv solist og kammermusiker i inn- og utland, ikke minst med Bergen Barokk som han stiftet sammen med Hans Knut Sveen i 1994. Frode Thorsen har også arbeidet som komponist, spesielt med musikk for teater og ballett, og som ”scenisk” musiker sammen med dansere og skuespillere. Har gitt ut en rekke CD-innspillinger med repertoar fra middelalder, barokk og samtid. Frode Thorsen er professor i blokkfløyte og tidligmusikk og leder for Griegakademiet, UiB.
Siri Hilmen er utdannet på Guildhall School of Music and Drama i London, der hun studerte med Leonard Stehn. Hun har siden 2003 vært fast ansatt i Bergen Filharmoniske Orkester. I tillegg er hun en aktiv kammermusiker. I 2012 tok hun initiativ til både kammerorkesteret Bergen Stryk og kammermusikkserien “Musikksalongen” på kafé Chagall. Vinteren 2013 medvirker hun som cellist og skuespiller på Den Nationale Scenes oppsetning av Ibsens “Et Dukkehjem”. Hun har siden 2005 vært aktiv som barokkcellist og spiller jevnlig med Bergen Barokk.
Hans Knut Sveen studerte orgel og kirkemusikk på Bergen Musikkonservatorium fra 1983 til 1987. I samme periode spilte han cembalo med Ketil Haugsand, deretter fortsatte han cembalostudiene i Nederland. I Amsterdam gikk han hos Anneke Uittenbosch og deretter hos Gustav Leonhardt. I 1992 ble Hans Knut Sveen ansatt som lærer på Bergen Musikkonservatorium og i 1993 tok han diplomeksamen i cembalo i Amsterdam. Siden har han spilt konserter alene og med Bergen Barokk og mange andre ensembler i Norden, Tyskland, Nederland, England, USA og Russland. Hans Knut Sveen har mange plateinnspillinger med Bergen Barokk og andre ensemble og han har gitt ut en soloplate med musikk av Johann J. Froberger. Hans Knut Sveen underviser i cembalo og tidlig musikk ved Griegakademiet, UiB.
Onsdag 05. juni kl. 12.00
Trekkspill, tuba og TippeThue
Aslutningskonsert med dans!
Ove Thue sang/gitar, Per Bolstad trekkspill og Elisabeth Vannebo tuba, utgjør denne trioen. Repertoaret består stort sett av musikk og tekster av Ove Thue, noen gamle slagere og nyere vakre viser. De har reist en god del for den kulturelle spaserstokken, men repertoaret passer for de fleste aldersgrupper.
Setersprell er støttet av:
og Helgeseter Vennelag