Setersprell-program 2015
Setersprell for fred
Helgeseters egne festspill 27. mai - 10. juni 2015
I år er det 8. gang vi inviterer til gode kulturopplevelser på vår grønne seter. Vi er også svært glade over at vår egen Brit Lisbet Johnsen er årets kunstutstiller.
Med sitt fantasirike og vakre uttrykk i bilder og broderi har hun begeistret mange, senest i vinter under den store utstillingen «RÅ Kunst – Outsider Art i Norge».
Ute på tunet, vil Reinhard Haverkamp smykke Helgeseter med sine grensesprengende vind-skulpturer.
FRED er festivalens ledemotiv dette året, så fredstanker og samarbeid står sentralt i våre 11 arrangementer. Vi nevner super-musikkgruppen FRIDR (fred), sammensatt og ledet av multikunstner Ivar Orvedal, som i to dager inntar tunet vårt med toner og ord.
I år er det 70 år siden andre verdenskrig tok slutt. At freden er dyrebar blir vi sterkt minnet om i forestillingen ABEL STÅ OPP. Vår samsang med Tveiterås Ungdomskor, ledet av Ida Gjul og Gunnar Nesse, gir gode føringer for fremtidig og frodig samarbeid med andre arbeids- og bofellesskap for mennesker med spesielle behov.
Den bærende tanke med våre Setersprell, er å gi inspirasjon, samt å være et bindeledd mellom mennesker med spesielle behov, deres familie, venner og omsorgspersoner. Andre interesserte i vårt nærmiljø er også hjertelig velkommen så langt plassene rekker.
Vær velkommen til årets «SETERSPRELL FOR FRED»
Tom måtte dagen være,
tyngre var veien til fred
om ikke musikken fikk bære
oss utover tid og sted.
Jarle Rømo
Program:
Setersprell for fred - Åpningsarrangement onsdag 27. mai kl 12:30
Høytidelig åpning. Helgeseters kor, musikalske overraskelser. Separatutstilling Brit Lisbeth Johnsen Vindskulpturer Reinhard Haverkamp
Utstillingen til Brit Lisbeth vises i Galleri Helgeseter ut juni. Åpent hverdager 10-15. Vindskulpturene vil stå i landskapet på Helgeseter gjennom hele sommeren.
Meld deg på ÅpningsarrangementetSommermarked torsdag 28. mai kl. 17:00-19:30
Åpning med sang og tale kl 17.
Salgsboder, pizzeria, kafé, vaffel-stue & pølser.
Dukketeater: Kaspar på Eventyr. Riding og mer for barn.
Overskuddet støtter Blagoe Delo, et arbeidstilbud til funksjonshemmede voksne i Russland. http://sosialterapi.no/blagoe-delo-ekaterinburg-i-russland/
På Skansen - samspilløving lørdag 30. mai kl. 12:30-14:00
Samspilløving med Tveiterås Ungdomskor (bildet) med dirigent Ida Margete Gjul og visesanger/gitarist Harald Nesse.
Er det noen som har lyst å være med på øvingen kan de ta kontakt på setersprell@helgeseter.org
På Skansen - konsert søndag 31. mai kl. 17
Viser fra ung til gammel
Konsert med Tveiterås Ungdomskor med dirigent Ida Margete Gjul og visesanger/gitarist Harald Nesse.
Tveiterås ungdomskor er et kor for ungdom med spesielle behov. Ledere for koret er Ida Margrete Gjul og Rønnaug Alsaker. Koret har i år 10 årsjubileum. 2014 var et travelt år for koret med mange høydepunkter. I tillegg til faste ukentlige øvelser hver torsdag fra 18 til 20, har koret hatt flere seminarer og 14 konserter hver gang med et stort og begeistret publikum. I september var vi på en svært vellykket kortur til Oxford, med konsert og korseminar der. Vi samarbeidet i 2014 med flere profesjonelle musikere, Sarah Verney Caird og Bruno Guastallo, Harald Nesse og Knut Kristiansen med sin gruppe Inventarium bestående av Linda Farestveit, vikar Kristin Bergsvik Skilbrei, Frank Jakobsen og Ole Amund Gjersvik og KK. Vi har i året som gikk hatt tre forskjellige prosjekter: Spirituals fra Bergen til Oxford, Viser fra ung til gammel / På Skansen med onkel Harald og Prøysen på nytt med Inventarium. Vi har samarbeidet med to kor, Skjold kirkekor og Sesamkoret. I år skal vi også samarbeide koret på Helgeseter. Koret har arbeidet hardt og vokst med oppgavene. Vi har nå 8 medlemmer, Simen Løvold, Petter Hjertnes, Kristian Lien, Geir Daltveit, Sturla Kyrkjebø Haugland, André Godø Christiansen, Agathe Sandal og Sofie Pedersen.
Viser fra ung til gammel eller På Skansen med onkel Harald er navnet vi har satt på vårt samarbeidsprosjekt med Harald.
Harald Nesse er låtskriver, tekstforfatter og trubadur. Han er opprinnelig fra Bergen, men er nå bosatt i Hovin i Telemark hvor han jobber som frilansmusiker og som lærer på Kulturskolen og som musikkterapeut. Han er dessuten onkelen til Petter som synger i koret. Nesse skriver på norsk. Tekstene er humoristiske, men gjerne med en alvorlig undertone eller satire. Musikken er ikke lett å plassere i en sjanger: «Det er ikke viser, men teksten bør høres. Det er ikke pop, men den er iørefallende. Det er ikke rock, men det swinger. Det er ikke country selv om han synger om hester iblant.» Harald har gitt ut flere CD-er, og koret har vært så heldig å få samarbeide nært med ham de siste 8 årene. Vi har laget en CD sammen. Og vi har holdt mange konserter sammen, både med stort orkester og intimkonserter. Vi gleder oss til å dele han og hans sanger med dere på Helgeseter.
Ida Margrete Gjul
En vårbukett med Eurytmi mandag 1. juni kl. 13
Elever fra Steinerskolen i Bergen (4-7 klasse) ledet av Anna-Greta Skrede og Ursula S. Helland, fremfører musikkstykker og dikt. En rundreise i musikk og dans fra mange land.
Meld deg på: En vårbukett med EurytmiAbel Stå opp tirsdag 2. juni kl. 13
Gjennom skuespill, eurytmi og musikk vil forestillingen formidle poesien og livsbiografien til Tysklands mest leste etterkrigstidspoet, Hilde Domin.
Trude-Sofie Olavsrud Anthonsen - skuespiller, Kjersti Støylen – cello, Anne Weidner – danser i eurytmi, Ørjan Skånseng lysdesign og lysteknikk
Hilde Domin (1909 – 2006) var jøde og måtte derfor flykte fra Nazi-Tyskland. Sammen med ektemann Erwin Walter Palm emigrerte de først til Italia i 1931 så til England og deretter tilbrakte de i over 12 år på Den dominikanske republikk. I 1961 reiste ekteparet tilbake til Tyskland. Domin debuterte som dikter i 1959 og er Tysklands mest leste poet i nyere tid.
Forestillingen ABEL STÅ OPP kan forstås som en oppvåkning til en ny begynnelse. Tittelen henspiller på Bibelens historie om Kain og Abel. Kain slår sin egen bror, Abel, i hjel. Men hva hadde skjedd hvis Abel hadde stått opp igjen? Slik at Kain hadde fått en ny sjanse og muligheten til å handle annerledes?
Dette temaet speiles i Hilde Domin og hennes eksistensielle kamp for likeverd og rettferdighet. Kan man tilgi? Skal man tilgi og i så fall hvordan? Hilde Domin uttalte flere ganger at vi trenger tre typer mot:
«Mot til å være seg selv. - Mot til å ikke lyve og fordreie, men kalle tingene ved dets rette navn. - Mot til å stole på andre menneskers åpenhjertighet og oppriktighet.»
Følgende dikt av Hilde Domin inngår i oppsetningen: «Den som kunne», «Du finnes», «Morgendagens krig», «Salva nos 2», «Utbrudd herifra», «Hvor står mandeltreet vårt», «Abel stå opp». Dessuten benyttes utdrag fra diktene: «Ars longa», «Nærvær», «Uavvendelig», «Vindgaver», «Bare en rose som støtte» og «Tilbakekomst». Samtlige dikt er hentet fra diktboken «Du finnes» (Bokvennen Forlag 2009) og er gjendiktet av Stein Dahl Mathisen.
ABEL STÅ OPP from Anne Weidner on Vimeo.
Dette er vår frihet
å kalle tingene for det de er
uten frykt
med vår lille stemme
FRIDR - Musisk utdjuping om fred, fridom og kjærleik
onsdag 3. Juni kl. 18:00-20:00
torsdag 4. juni kl 12:30
Ellekari Sander
stemme, klangEllekari Sander stemme, klang
Elisabeth Vatn trøorgel, piano, sekkepipe, meråkerklarinett
Hildegunn Øiseth trompet, bukkehorn, lur
Terje Isungset trommer, munnharpe, klang
Birgitte Bakke hang
Elisabeth Vannebo tuba, didgeridoo
Ivar Orvedal tekst, klang, perkusjon, levandegjerar
Super session anno 2015 med kombo som utforskar nye kunstnarlege landskap og tradisjonen etter Gillian Welch, Chaplin, Björk, Ornette Coleman, Messiaen, Monteverdi og fleire med. "Super session" er ein arbeidsmåte oppfunne av organisten Al Kooper i 1968 etter ei tid i gruppa til Bob Dylan. Kven i samtida uttrykkjer på sin eigen måte tilstadeværelse og intensjonalitet? Finn dei og inviter dei til samtale og samspel. Slik held vi levande vidsyn uavhengig produksjonar som leitar etter smalaste og minste felles multiplum hjå den udefinerbare popskaren. Setersprell er eit festspel skipa for dei som bur på Helgeseter og går parallelt med Festspela i Bergen. I år er tema "Setersprell for fred".
Fridr vil gjere to framføringar med ulikt innhald og framhald. Tiltaket er eit samarbeid med Mårenbiennalen.
Meld deg på: FRIDR - Onsdag 3. juni kl 18-20 m matpause Meld deg på: FRIDR - Torsdag 4. juni kl 12:30
Stay Tuned - The Other Woman from Elin Hörberg on Vimeo.
primal song "Gravstøtter susar avgårde" from Fjaler Film on Vimeo.
Et knippe romantiske sanger av Johannes Brahms fredag 5. juni kl. 17
Magne Skrede sang
Øystein Kikut klaver
Brahms skrev "Die schöne Magelone", 15 sanger til en romantisk ridderhistorie av Ludwig Tieck. Det er noen av disse i dobbelt forstand romantiske sanger som blir fremført.
Øystein Kikut, pianist som blant annet var utdannet i Wien på en av de få linjene i verden som utdanner sang-akkompagnatører. Han har i et langt aktivt liv gitt utallige konserter.
Magne Skrede har vært aktiv i mange år som solist i oratorier, kirkemusikalske verk , operaer og mangeårig medlem i Bergen Domkantori. Han har også vært en drivende kraft innenfor sang, scene og musikklivet ved Steinerskolen i Bergen. Han har inspirert utallige elever som nå er anerkjente musikere.
Øystein Sandbukt Lørdag 6. Juni kl. 18
Gitaristen i frå Sunndal har gjort seg merka nasjonalt. Han er ein allsidig solo-gitarist med bakgrunn frå rock og blues, som skin igjennom når han spelar folkemusikk.
Øystein Sandbukt er gitarist og folkemusikar, noko som er ganske uvanleg i Skandinavia. Han har ein mastergrad i tradisjonskunst frå høgskulen i Telemark, og har samla inn mykje slåttemateriale frå Sunndal og Nordmøre som i neste omgang er arrangert for gitar.
Øystein har gitt ut ein solo-CD, “Normør”, som blei nominert til Spellemannprisen i 2012. (Den er tilgjengeleg på iTunes, Wimp og Spotify.)
Øystein er tilsett som distriktsmusikar i Møre og Romsdal, og er busett i Sunndal der han og underviser i kulturskulen.
Sannhet og ikkevold er like gamle som fjellene tirsdag 9. juni kl. 12:30
Jan Bang
Kåseriet tar utgangspunkt i foredragsholderens arbeid som Permakultur lærer og forfatter, et planleggingsverktøy som er basert på å følge naturens veier. Mange av de store eksistensielle verdensproblemer som utfordrer oss i dag kommer av at vi har utviklet et voldelig forhold til hverandre og til den verden vi lever i. Permakulturens oppgave er å endre dette forholdet.
Foredragsholderen har arbeidet med Permakultur i Midt Østen, Israel og Palestina, og viser til erfaringer der, med dialog og forsoning mellom stridende parter. Kåseriet er inspirert av Gandhi, som siteres gjennomgående. Det vil også være noen utdrag av dikt fra Rolf Jacobsen. Kåseriet er illustrert med lysbilder.
Klassisk konsert med pianistinne Else Haadem Erstad onsdag 10. juni kl. 12:30
Vår æresgjest spiller verker av Georg F. Händel, Ludwig van Beethoven, Robert Schumann og Edvard Grieg.
Else Haadem Erstad er født i Bergen i 1925. Hun fikk fra tidlige barneår klaverundervisning hos Ruth Knudsen på Bergen Musikk-konservatorium. Senere var hennes lærere de kjente klaverpedagoger Anna Høyer, Bergen og Eline Nygård, Oslo. Samspillundervisning hadde hun med violinisten Arve Arvesen, direktør v/ Bergen Musikkonservatorium. Hun var solist ved De unges konserter med Musikkselskapet Harmonien i 1942, 1944, 1946 og 1950. Etter studier med Eline Nygård, debuterte hun i 1950 både i Oslo og i Bergen. I 1952 tok hun Statseksamen ved Hochshüle fur Musik und darstellende Kunst i Wien. Fra 1943 ble hun ansatt ved Musikk-konservatoriet i Bergen(nå Grieg Akademiet) og fra 1965 som høyskolelektor v Musikklinjen,Bergen off. Lærerhøyskole. Hun har i alle år vært en glimrende utøver på sitt instrument og har gitt tallrike konserter i inn- og utland. Vi siterer fra Ludv. Jerdals omtale (BT) etter hennes solo-konsert i Troldsalen 13.april 1997:
«Else Haadem Erstad hører til de stilsikre kunstnere ved flygelet og et begeistret publikum hyllet henne med ovasjoner»
Else har hatt utallige konserter på Helgeseter. Først og fremst sammen med Mi (Rieber) og musikervenner som Anton Ekerhovd, Tjark Nieuweling o.a og oss sangere. I 1993 var hun med oss på den store Midt-Norge turneen vår. Og sammen hadde vi konserter både i Røros kirke, på flere aldershjem og tilslutt i selveste Nidarosdomen!
Hun er i sannhet Setersprellenes ÆRESGJEST
Vindskulpturer av Reinhard Haverkamp onsdag 10. juni ca. kl. 13:15
Kunstneren presenterer og viser vindskulpturene som er plassert i det grønne på Helgeseter.
Reinhardt Haverkamp har i en årrekke arbeidet med kunstinstallasjoner, som er plassert både i landskap og i urbane miljøer. Et hovedtema i Haverkamp sin kunst er drøftingen av samspillet mellom former i rommet. Det handler på den ene siden om konstruktive aspekter, og på den andre side om visuelle, opplevelsesmessige aspekter. Hans installasjoner bryter med våre stereotype forestilling om materialets natur. Hvem forventer at en kvadratformet stålramme kan danse i vinden og endre form etter hvert som den beveger seg i rommet rundt? Haverkamp sine installasjoner som vises på Helgeseter, utfordrer oss og leker med våre egne bilder på hva som er mulig. Samtidig er kunstverkene visuelt vakre, og full av vitalitet der kaldt metall spiller på lag med naturen omkring – vinden, fargene, himmelen. Haverkamp vil selv fortelle om kunstverkene på Setersprellenes siste dag, men utstillingen starter 27.5. da Setersprellene offisielt åpner.
Praktisk informasjon
- Alle arrangementene er har fri entré
- Påmelding via våre nettsider
- Eller SMS til Frode på 977 97 931
- Kart/veibeskrivelse
- Last ned programfolder (14,8 MB)