Setersprell-program 2017
Samene feirer 100 år ‑ Setersprell feirer 10 år!
JA, TENK DET!
I år feirer våre lystige og luftige, våre hjertevarme og engasjerte SETERSPRELL 10 ÅR! Beboere, medarbeidere, venner, pårørende, kjente og ukjente kunstnere har kunnet glede seg over og delta på konserter, forestillinger, kunst-utstillinger og foredrag.
Vakre og virtuose toner, vittige og uventede innslag, gripende og engasjerende teaterkunst og faktaopplysninger formulert på glitrende vis har begeistret og gledet oss, vekket og inspirert oss. Ja, vi tror vi har lykkes i vår intensjon — å gi hverandre inspirasjon og påfyll i hverdagen. Noe av det spesielle med Setersprell er at den hvert år arrangeres samtidig med Festspillene i Bergen. Dette er et flott tilbud til våre beboere og mennesker med spesielle behov som har et sterk behov etter å få oppleve engasjerende kunstuttrykk, som den vanlige kunstarenena ikke uten videre kan dekke.
Setersprell har vokst frem som en livskraftig kulturspire i et frodig kulturlandskap på en seter i utkanten av Festspillbyen Bergen. Helgeseter og Setersprell har alltid hatt som mål å være inkluderende, raus og interessert i verden omkring seg. fred, broderskap, frihet og bevisshet har vært og er nøkkelbegrep som stadig veves sammen her oppe i det yrende seterliv. Derfor setter vi i år ekstra lys på vår egen etniske minoritet, våre landsmenn og vårt eget urfolk - samene. I år feirer de 100 år for Den Første Samiske Nasjonalkongress, som fant sted i Metodistkirken i Tondheim den 6.februar 1917. Samene har et sterkt og mangfoldig kulturuttrykk. Deres språk, deres musikk, deres liv, deres sårbarhet og historie er lite kjent blant vanlige nordmenn. Alt dette har vært godt gjemt, får vi si. De siste 20-30 år har flere samiske artister, som Mari Boine gjennom sin sang, løftet den samiske kultur opp og frem både nasjonalt og internasjonalt. Vi tillater oss å bruke hennes livskraftige motto Jielemen aavoe — Livets glede som overskrift for våre Setersprell i år.
Vi takker alle våre bidragsgivere som helt fra starten i 2007 med stor velvillighet og gavmildhet har støttet våre mange sprell!
"Jielemen aavoe — Livets glede”
Setersprell, Helgeseter sine egne festspill 24. mai – 7. juni 2017
12:30
Åpningforestilling med utstillingsåpning
Høytidelig åpning med Helgeseterkoret (bildet), samisk musikk og overraskelser.
Åpning av utstillingen: Islandsserien
Odd Lindbråten er årets festivalkunstner og arbeider som lærer ved Steinerskolen i Moss, og som lektor i billedkunst ved Steinerhøyskolen i Oslo. Odd er en anerkjent kurs- og foredragsholder om temaet «sammenlignende kunst- og kulturhistorie», og delte sine kunnskaper med Helgeseter i fjor da han var på besøk.
Odd vil denne gangen konsentrere seg om sitt eget kunstnerskap, og resultatet kan du se i Galleri Helgeseter under årets Setersprell.
Odd Lindbråten har ikke anledning til å være med på åpningen, men vil ha et foredrag på avslutningsarrangementet onsdag 7. juni kl 12:30
Åpningstider i Galleri Helgeseter, er man-fred 9-15. Utstillingen vil stå fram til slutten av juni.
12:30
Fra Bach til Beck
Klaverkonsert med John Warren Beck.
Pianisten er født i Philadelphia USA.
Han ble tidlig fasinert av Johan Sebastian Bachs musikk og pianoet ble «hans instrument». Han ble opptatt som student ved Philadelphia College of Performing Art og avla eksamen der i 1980. I 1985, i året da 300 års jubileet for Bach ble feiret over hele kloden, dro han til Europa.
Han har i mange år bodd i Järna og også i Bergen. John Beck var i mange år ansatt på Helgeseter både i det kunstneriske og på gården. I denne perioden turnerte han i hele Hordaland fylke med Bergen Kammeropera, spilte til eurytmi og flere større musikalske oppførelser. I år 2000 dro han tilbake til Sverige.
John W Beck er også aktiv som komponist og har skrevet for solo-klaver, sang og klaver og for kor. I 2004 komponerte han musikken til Helgeseters storsatsning: Syngespillet FØLGESVENNEN i forbindelse med Helgeseters 50 års-jubileum. Et scenisk 2 timers fantastisk musikk-kunstverk for solister, skuespillere, kor og orkester basert på tekster av Asbjørnsen og Moe/H. C. Andersen. «Følgesvennen» ble spilt for 7 fulle hus høsten 2004. I dag virker han som frilans i Sverige og gir konserter og eurytmi- forestillinger. Arbeidet med eurytmi har inspirert ham til mange komposisjoner. Flere av dem står på programmet på hans solokonsert under Setersprellene.
16:00
Trio Klapice
Trio Klapice ble stiftet høsten 2016 og består Erle Løvset klarinett, Emma Stein cello og Synne Askevold piano. De tre unge musikerne går i 2. klasse på musikklinjen ved Langhaugen videregående skole og studerer også sammen ved Griegakademiets unge talenter. I januar 2017 ble trioen tildelt 1. pris i ungdommens musikkmesterskap i Oslo. I juni skal trioen spille på festspillene i Bergen.
18:00
Regnbuen barne- og ungdomsorkester
Regnbuen er et orkester med barn og ungdom mellom 8 og 17 år som har høye ambisjoner, både sosialt og musikalsk. Repertoaret spenner fra barokk til moderne filmmusikk.
Solister:
Hayato Naka fra Bergen Filharmoniske Orkester spiller Johan Svendsens kjente Romanse for fiolin og orkester.
Frida Mathilde Willestofte klaver, spiller Ole Olsen
Regnbuen barne- og ungdomsorkester er det eneste ukentlige orkestertilbud for unge strykere i Bergen sentrum og har eksistert siden 2000. De ca. 30 medlemmene er barn og ungdom mellom 8 og 17 år.I orkesteret får de oppøvd samspill og de får oppleve musikk som en berikende sosial aktivitet.
Regnbuen er nivådelt i 3 grupper:
- Junior/aspirantorkester
- Hovedorkester
- Kammerorkester
Orkesteret gir konserter i Bergensområdet og annet hvert år drar de unge musikere på en lengre tur enten til utlandet eller i Norge. Regnbuen orkester er drevet av de unge musikeres foreldre i «samspill» med dyktige musikkpedagoger/musikere.
17:00
Eurytmi: Crystal Flame
Hva skjer når farger møter musikk, og når steinen åpner seg for å la krystallene tre frem? «Crystal Flame» er en forstilling der ulike kunstformer møter hverandre i nysgjerrig samspill, på leting etter veien inn i et sårbart hjerte.
Arto Anttila saksofon, komponist
Yvonne Karsten resitasjon
Irmeli Salomaa eurytmi, koreografi
Klaus Salomaa lys og visuell kunst
17:00-19:30
Sommermarked
Åpning med sang og tale kl. 17. Salgsboder med varer fra verkstedene, matservering, aktiviteter for barn, mm (stenger 19.30)
Dukketeater: Alveslottets Den lille larven Aldrimett ca 30 minutt
Overskuddet støtter Blagoe Delo, et arbeidstilbud til funksjonshemmede voksne i Russland. http://sosialterapi.no/blagoe-delo-ekaterinburg-i-russland/
Se video fra Blagoe Delo under
19:30-20:30
Låvedans med Hvitmalt Gjerde
Hvitmalt Gjerde er Bergensrockens stolthet anno 2017. Med sine dansevennlige riff og sterke melodier, har surf-rocken fått en renessanse. Skranglete og tilgjengelig på samme tid – dette bandet er på vei mot noe stort, og siste plate «Våken» har fått kjempeanmeldelser i landets største aviser. Innimellom turne-virksomheten denne våren, kommer de til Helgeseter for å gis oss det vi trenger, en kjempekveld på låven til glede for alle som elsker smektende, gitarbasert rock som går rett i hjertet.
12:30
Min duovdagat
Inger Marie Nilut er reindriftssame, bibliotekar og artist. Hun er en aktiv formidler av samisk kultur og historie, og er levende opptatt av at joikearven formidles videre til nye generasjoner. Nilut vant nylig Sámi Grand Prix og var også en av initiativtakerne til dette arrangementet som startet for syv år siden.
17:00-19:30
Folkemusikk & kafé med Gabriel Fliflet og Olav Tveitane
Gabriel Fliflet trekkspill, sang og Olav Tveitane kontrabass, gitar, cister, sang har musisert sammen i over førti år, og er samspilte som få. Sammen med Alf Bugge Gjerstad på hardingfele og fele dannet de i 1975 det som skulle bli Folkemusikkgruppen Rimfakse, og var tidlig ute med å la seg inspirere av arrangert folkemusikk fra utenverdenen. Senere spilte Olav og Gabriel norsk og nordisk folkemusikk sammen med bl.a. Berit Opheim, Nils Økland og Sigrid Moldestad, i tillegg til et balkanpreget repertoar med Peter Bastian, Ole Hamre m. fl. i gruppen Fri Flyt. Med en så lang og fargerik ferd i ryggen, kan Olav Tveitane og Gabriel Fliflet love en konsert fylt med melodier og sanger de ikke klarer seg uten.
12:30
Eurytmi: Kaleidoscope
Marjorie og Jie har gjestet Helgeseter ved flere anledninger. I år returnerer de sammen med saksofonist og komponist Richard Lalonde, et samarbeid som har brakt trioen verden rundt. Musikken er hentet fra Philip Glass, Claude Debussy og Richard Lalonde sine komposisjoner.
Jie Zhang piano
Marjorie Taliano-Nordås eurytmi
Richard Lalonde saksofon, fløyte
12:30
Å Våkne i Farger
Betraktning ved årets Setersprellutstiller Odd Lindbråten. Musikalske innslag av Helgeseterkoret og glade musikanter. Det vil også bli overraskelser.
Praktisk informasjon
- Alle arrangementene er har fri entré
- Hele Helgeseter er røykfri sone
- Direkte til påmelding i kulturkalenderen
- Eller SMS til Frode på 977 97 931
- Kart/veibeskrivelse
- Setersprell programfolder (2.1 MB)