Skip to main content

Faglunsj på Helgeseter: «Tvillingsong» av Anne Knutsen

Fra 16. feb 2022 12:00 frem til 16. feb 2022 13:00
Lagt inn av Geir Legreid
Kategorier: foredrag
Treff: 336

Inviterte: Medarbeidere og beboere på Helgeseter, medarbeidere Eplekarten, og de vi har plass til fra Helgetun.

Påmelding til geir@helgeseter.no

Anne Tveit Knutsen er en sosialt engasjert kunstner som bla utforsker dialogiske landskap, menneskeverd, og annerledeshet. Hun besøkte Helgeseter for noen år tilbake, også da som del av faglunsj-arrangementene våre. Hun presenterte den gangen serien Am I Too Loud? og vurderte Helgeseter som mulig samarbeidspartner på et nytt prosjekt. I stedet ble det et tvillingpar fra Hardanger, og resultatet kan dere se ONSDAG 16.2. kl 12-13 i Hallen. Selve filmen varer 28 min.

"Tvillingsong" er et kunstprosjekt som hovedsaklig består av en dokumentarfilm og en bok, og inngår i serien Am I too loud? som har vært min hovedoverskrift siden 2012.

Filmen Tvillingsong fra 2021 er en lavmælt og nær film om de to tvillingsøstrene, Eli og Toril på 52 år som lever med en utviklingshemming. Den ene tvillingen lever i første del av filmen med en alvorlig nyresvikt. Filmen følger tvillingene den siste tiden de har sammen før Toril dør 30.mars 2019, og videre den første tiden Eli er alene.

Boken er basert på lydopptak og samtaler gjort under utvikling og produksjon av filmen. I boken får vi innblikk i Eli og Torils unike kommunikasjon, som jeg har valgt å kalle «tvilling-poesi.» Sitatene er oversatt til kinesisk, og jeg har tegnet de kinesiske tegnene. For meg er disse tegnene visuelle bilder, i et språk jeg ikke behersker. Gjennom dette verket settes billedspråk og skriftspråk opp mot hverandre, og jeg ønsker å stille spørsmålstegn ved skillelinjene mellom skriftlige og det billedlige språk, og vår evne til å lese/forstå disse.

Det jeg forstår skriver jeg. Det jeg ikke forstår tegner jeg.

Boken er illustrert med tegninger av Eli, den ene tvillingen, og er utgitt i samarbeid med Kinakaal Forlag. Verket er et nytt lag, eller en ny klangbunn for opplevelsen av filmen Tvillingsong.»

Det blir en åpen dialog med kunstneren etter filmen er vist. Velkommen til ny faglunsj.

Påmelding til geir@helgeseter.no